Organisme fungice (ciuperci)

Organisme fungice (ciuperci)


Organismele fungice fac parte din tractul digestiv normal, dar creșterea excesivă a ciupercilor poate provoca boli la persoanele susceptibile. Simptomele specifice infecțiilor fungice ale tractului gastrointestinal sunt flatulența, balonarea, constipațiea, diareea, eczemele, afte, mâncărime și alte semne de infecție fungică (cum ar fi piciorul de atlet - tinea pedis, infecțiile vaginale cu drojdie). Testarea materiilor fecale pentru ciuperci precum Candida, Microsporidia și Geotrichum folosind GI-MAP + Zonulin poate dezvălui adesea o sursă ascunsă de creștere continuă a ciupercilor, iar acea sursă este intestinul. Creșterea excesivă a fungilor poate fi de obicei controlată cu o dietă redusă în zaharuri și amidon. În unele cazuri, sunt necesare medicamente antifungice.

Candida spp. face parte din microbiota normală a tubului digestiv și se găsește și pe membranele mucocutanate. Candida colonizează zonele orofaringiene la 30-55% dintre tinerii sănătoși și se găsește în 40–80% din probele normale de scaun. Însă, Candida este în același timp și cea mai patogenă amenințare fungică pentru oameni, în special pentru pacienții imunodeprimați. Trei sferturi dintre femei vor avea candidoză vulvovaginală cel puțin o dată în viață. Candida spp. este al patrulea cel mai frecvent agent patogen găsit în hemoculturi ale pacienților cu infecții sistemice.

S-a sugerat că disbioza fungică sau „sensibilitatea la Candida” cauzează un grup de simptome pentru care nu a fost stabilită etiologia, inclusiv: plângeri gastrointestinale, oboseală, letargie, erupții cutanate, urinare frecventă, dureri musculare sau articulare, dureri abdominale, diaree, constipație, flatulență, alergii și vaginită. Totuși, lipsesc dovezi de înaltă calitate care să susțină această ipoteză.

Microsporidia spp. au fost identificați mai întâi ca paraziți ai viermilor de mătase, dar acum sunt recunoscuți ca ciuperci. Sunt adesea dificil de diagnosticat, dar s-au făcut progrese semnificative odată cu testarea moleculară pentru detectarea acestor organisme. GI-MAP + Zonulin detectează în mod specific Encephalitozoon intestinalis, microsporidia cunoscută că afectează tractul gastrointestinal. Acești agenți patogeni oportuniști infectează adesea persoanele imunodeprimate, cum ar fi cei HIV, cei care au fost supuși unui transplant de organe sau chimioterapie, dar pot infecta și oameni sănătoși. Simptomele obișnuite includ diareea, pierderea severă în greutate, inclusiv pierderea masei musculare, lipsa poftei de mâncare, anemia, oboseală și slăbiciune din cauza infecției enterice. E. intestinalis se poate disemina în tractul uveal, genito-urinar și respirator. Tratamentul include adesea medicamente antifungice, împreună cu regim alimentar și intervenții nutriționale pentru a ajuta la controlul diareei cronice.

Rhodotorula spp. sunt ciuperci care se găsesc în mod normal în mediul înconjurător și în diverse surse, inclusiv sol, plante, băi și lichide (lapte, apă, suc). La majoritatea indivizilor, Rhodotorula spp. poate fi o ciupercă comensală. Rhodotorula spp. se găsește adesea la pacienții care sunt imunodeprimați sau urmează un tratament ce necesită utilizarea de catetere venoase centrale.